Gyomortükrözés – gasztroszkópia

Mi a gasztroszkópia?

A gasztroszkópia a felső tápcsatorna endoszkópos vizsgálata, melynek segítségével felderíthetők a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél területén levő elváltozások, bizonyos esetekben lehetőség van ezek kezelésére is. A vizsgálat során egy vékony, flexibilis csövet, az endoszkópot vezetjük le a nyelőcsövön át egészen a patkóbélig. Az eszköz által közvetített képet kinagyítva, monitoron keresztül értékeljük.

Mikor alkalmazható a gasztroszkópia?

A gasztroszkópia alkalmazható fekélyek, gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására, illetve vérzések, hasi fájdalom okának felderítésére. Segítségével kimutatható a Helicobacter pylori nevű baktérium is. Alkalmazzák szövettani mintavételre, idegentestek, polypok eltávolítására, vérzéscsillapításra.

Felkészülés a vizsgálatra

Ha reggel kerül sor a vizsgálatra, akkor éjfél után már ne egyen, illetve ne igyon. A gyomortükrözés azonban bármely napszakban elvégezhető. Ennek feltétele, ha orvosa másképp nem kéri, 6 óra táplálék és 4 óra folyadékmegvonás a vizsgálat előtt. Amennyiben nincsenek biztosítva ezek a feltételek, a gasztroszkópiát nem tudjuk elvégezni, ezt kívánja a beteg érdeke is. A vizsgálatot megelőző konzultáció során orvosa tájékozódik korábbi körtörténetéről, gyógyszerelésről, esetleges gyógyszerérzékenységről.

A vizsgálat menete:

A gyomortükrözést az orvos és egy asszisztens végzi, általában 3-5 percet vesz igénybe, előtte beleegyező nyilatkozatot kell aláírnia.

A vizsgálat alatt

 • Ön egy vizsgáló asztalon fekszik, biztosítva van a megfelelő nyugodt légkör, diszkréció.
 • A torkát Lidocain spray-vel érzéstelenítjük, melynek hatása kb. egy óráig tart.
 • Az endoszkóp levezetése során együttműködésére van szükség.
 • Az endoszkópon keresztül levegőt fújunk be, mert az üres gyomor falai összeesnek. A levegő enyhe feszülést okozhat.
 • A vizsgálat során egyenletes légvételeket javaslunk, a légutak szabadok, fulladás nem léphet fel.

A vizsgálat után

Közvetlenül leletet kap, tájékoztatjuk a vizsgálat eredményéről. Amennyiben szövettani vizsgálatra van szükség, erre néhány napot várni kell. A Lidocain érzéstelenítő hatásának elmúlásáig nem szabad enni, inni a félrenyelés veszélye miatt.

Szövődmények

Elenyésző számban lép fel szövődmény.
Kaparó, kellemetlen érzés a torokban
Igen ritkán hasi fájdalom, véres széklet, láz. Ezekben az esetekben sürgős orvosi vizsgálat szükséges.

Gyakori kérdések:

Nagyon érzékeny a torkom, mi lesz ha hányinger, hányás lép fel a gyomortükrözés során?

Az érzéstelenítés jelentős csökkenti a vizsgálattal járó kellemetlenségeket. Teljesen természetes, hogy a gyomortükrözés során böfögés lép fel, de érdemi hányás nincs, hiszen a gyomor üres.

Milyen hatása van a Lidocainnak?

Érzésteleníti a garat nyálkahártyáját. Íze kesernyés, gombóc érzést okoz. Hasonlót lehet tapasztalni fogorvosi kezelések során is.

Kapok-e megfelelően levegőt a tükrözés során?

A légutak szabadok, levegővételt orron, vagy esetleg szájon át javasoljuk. A megfelelő légzést semmi nem akadályozza!

Fájdalmas-e a szövettani mintavétel?

A szövettani mintavétel, biopszia, fájdalmatlan, nem fogja érezni.

Tudok-e dolgozni a gyomortükrözés után?

Természetesen lehet, szokásos napi tevékenységét folytathatja. Egyetlen megszorítás, az érzéstelenítő hatás elmúlásáig nem szabad enni, inni.

 • Print
 • Facebook
 • Twitter
 • PDF
 • RSS
 • Add to favorites