Vastagbéltükrözés-kolonoszkópia

Mi a kolonoszkópia?

A kolonoszkópia  a vastagbél endoszkópos vizsgálatát jelenti. Ennek során egy hosszú, vékony, flexibilis csövet vezetünk végig a vastagbélen. Ebben a csőben fényforrás, illetve egy kamera van, melynek segítségével a vizsgált bélszakasz egy képernyőre kivetítve követhető. Lehetőség van ugyanakkor beavatkozások elvégzésére, szövettani mintavételre, polyp eltávolításra.

Felkészülés a vizsgálatra:
A vizsgálatot megelőző konzultáció során orvosa tájékozódik korábbi körtörténetéről, gyógyszerelésről, esetleges gyógyszerérzékenységről. A megbízható diagnózis felállításához, a kolonoszkópia optimális végrehajtásához előfeltétel a bél megfelelő tisztítása. A vizsgálatot megelőző napokban is diétára van szükség, mely során fokozott folyadékbevitel is szükséges. Számos hatékony és egyre inkább betegbarát tisztítási módszer ismert.

A vizsgálat menete:
A kolonoszkópia előtt írásos beleegyező nyilatkozatot kell aláírni. A vizsgálat bal oldalon fekve, egy asztalon történik, melynek során biztosítva van a megfelelő diszkréciót biztosító környezet. A beteg kérésére fájdalomcsillapításra, bódításra van lehetőség, mely az alkalmazott szer típusától függően biztosítja az esetleges panaszok megelőzését. A kolonoszkopia időtartama változó, 15-30 perc lehet. Gyakran levegőt kell fújni a bélbe, mely feszülést okozhat. A vizsgálat közben, illetve utána a levegő távozik, ez teljesen normális. Ezt követően az úgynevezett fektető helyiségben van lehetőség pihenni, majd ismételt orvosi konzultáció után a beteg hazamehet. Célszerű kísérővel jönni, főleg ha fájdalomcsillapítók adására is sor kerül.

Szövődmények:
A vizsgálat hasznossága sokkal jelentősebb, mint az esetleg felmerülő, de teljesen ki nem zárható szövődmények:

 • Vérzés, mely elsősorban nagyobb méretű polypok eltávolítása után jelentkezhet.
 • Erős, nem szűnő hasi fájdalom. Nagyon ritkán a műszer átszakíthatja a bél falát.
 • A fájdalomcsillapító injekció helyén jelentkezhet bőrpír, fájdalom.

Gyakori kérdések:

Orvosom vastagbéltükrözést javasolt, annyi rossz hírt hallottam, mi tegyek?

A vastagbéltükrözés rendkívül hasznos, mással nem helyettesíthető vizsgálat. A mai korszerű módszerekkel, fájdalomcsillapítás, bódítás alkalmazásával minimálisra csökkenthető kellemetlenséggel jár. Minden ellenkező hírrel szemben hosszú évek tapasztalata, a betegek visszajelzése is számtalanszor megerősítette, hogy nem kell tartania kolonoszkópiától! Természetesen ha a betegnek mindezek ellenére panasza van, a vizsgálatot nem erőltetjük. Az orvos a beteg visszajelzése alapján dönthet a vizsgálat megszakításáról.

Kiváltható-e  a vastagbéltükrözés más vizsgálattal?

Nem. Ezzel az eljárással nyert információt mással nem lehet pótolni. Szövettani mintavételre, polyp eltávolítására egyéb úton nincs lehetőség.

Van-e kockázata a vastagbéltükrözésnek?

Minden beavatkozásnak, így a vastagbéltükrözésnek is van kockázata, de szövődmény csak elenyésző arányban jelentkezik. Fontos hangsúlyozni, hogy a vizsgálat elmaradásának is van kockázata!

Miért kell kísérővel menni a tükrözésre?

A vizsgálatot során alkalmazott fájdalomcsillapítók, bódító szerek hatása nem múlik el azonnal. A tükrözés után megfigyeljük a betegeket, lehetőség van pihenésre. Egyéni érzékenységtől függően visszamaradhat 1-2 óráig enyhe bizonytalanság.

Hogyan történik a polypok eltávolítása?

A vastagbéltükrözés során az endoszkópon keresztül speciális eszközöket juttatunk a bél lumenébe, majd elektromos áramot alkalmazva távolítjuk el a polypot.  A polypot külvilágra juttatjuk, így részletes szövettani feldolgozásra van lehetőség. Amennyiben az orvosa indokoltnak látja, kórházi háttér is szükséges lehet ehhez az eljáráshoz, például nagyméretű polyp esetén. Lényeges, hogy a betegnek ez az eljárás nem okoz fájdalmat!

Mire számíthatok a vizsgálat  után?

Vastagbéltükrözés után pihenő helyiségben megfigyeljük a betegeket.  A hasban jelentkező feszítő érzést a befújt levegő okozza, melynek távozása természetes jelenség. Átmeneti bizonytalanság visszamaradhat a bódító szerek adása után 1-2 óráig. Autót nem lehet vezetni!

Dolgozhatok-e vastagbéltükrözés után?

Kolonoszkópia előtt az előkészítés miatt kell esetleg átszervezni munkáját. A vizsgálat után pihenést javaslunk otthon. A következő nap folytathatja szokásos tevékenységét, hacsak orvosa más útmutatást nem ad.

 • Print
 • Facebook
 • Twitter
 • PDF
 • RSS
 • Add to favorites

Gyomortükrözés – gasztroszkópia

Mi a gasztroszkópia?

A gasztroszkópia a felső tápcsatorna endoszkópos vizsgálata, melynek segítségével felderíthetők a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél területén levő elváltozások, bizonyos esetekben lehetőség van ezek kezelésére is. A vizsgálat során egy vékony, flexibilis csövet, az endoszkópot vezetjük le a nyelőcsövön át egészen a patkóbélig. Az eszköz által közvetített képet kinagyítva, monitoron keresztül értékeljük.

Mikor alkalmazható a gasztroszkópia?

A gasztroszkópia alkalmazható fekélyek, gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására, illetve vérzések, hasi fájdalom okának felderítésére. Segítségével kimutatható a Helicobacter pylori nevű baktérium is. Alkalmazzák szövettani mintavételre, idegentestek, polypok eltávolítására, vérzéscsillapításra.

Felkészülés a vizsgálatra

Ha reggel kerül sor a vizsgálatra, akkor éjfél után már ne egyen, illetve ne igyon. A gyomortükrözés azonban bármely napszakban elvégezhető. Ennek feltétele, ha orvosa másképp nem kéri, 6 óra táplálék és 4 óra folyadékmegvonás a vizsgálat előtt. Amennyiben nincsenek biztosítva ezek a feltételek, a gasztroszkópiát nem tudjuk elvégezni, ezt kívánja a beteg érdeke is. A vizsgálatot megelőző konzultáció során orvosa tájékozódik korábbi körtörténetéről, gyógyszerelésről, esetleges gyógyszerérzékenységről.

A vizsgálat menete:

A gyomortükrözést az orvos és egy asszisztens végzi, általában 3-5 percet vesz igénybe, előtte beleegyező nyilatkozatot kell aláírnia.

A vizsgálat alatt

 • Ön egy vizsgáló asztalon fekszik, biztosítva van a megfelelő nyugodt légkör, diszkréció.
 • A torkát Lidocain spray-vel érzéstelenítjük, melynek hatása kb. egy óráig tart.
 • Az endoszkóp levezetése során együttműködésére van szükség.
 • Az endoszkópon keresztül levegőt fújunk be, mert az üres gyomor falai összeesnek. A levegő enyhe feszülést okozhat.
 • A vizsgálat során egyenletes légvételeket javaslunk, a légutak szabadok, fulladás nem léphet fel.

A vizsgálat után

Közvetlenül leletet kap, tájékoztatjuk a vizsgálat eredményéről. Amennyiben szövettani vizsgálatra van szükség, erre néhány napot várni kell. A Lidocain érzéstelenítő hatásának elmúlásáig nem szabad enni, inni a félrenyelés veszélye miatt.

Szövődmények

Elenyésző számban lép fel szövődmény.
Kaparó, kellemetlen érzés a torokban
Igen ritkán hasi fájdalom, véres széklet, láz. Ezekben az esetekben sürgős orvosi vizsgálat szükséges.

Gyakori kérdések:

Nagyon érzékeny a torkom, mi lesz ha hányinger, hányás lép fel a gyomortükrözés során?

Az érzéstelenítés jelentős csökkenti a vizsgálattal járó kellemetlenségeket. Teljesen természetes, hogy a gyomortükrözés során böfögés lép fel, de érdemi hányás nincs, hiszen a gyomor üres.

Milyen hatása van a Lidocainnak?

Érzésteleníti a garat nyálkahártyáját. Íze kesernyés, gombóc érzést okoz. Hasonlót lehet tapasztalni fogorvosi kezelések során is.

Kapok-e megfelelően levegőt a tükrözés során?

A légutak szabadok, levegővételt orron, vagy esetleg szájon át javasoljuk. A megfelelő légzést semmi nem akadályozza!

Fájdalmas-e a szövettani mintavétel?

A szövettani mintavétel, biopszia, fájdalmatlan, nem fogja érezni.

Tudok-e dolgozni a gyomortükrözés után?

Természetesen lehet, szokásos napi tevékenységét folytathatja. Egyetlen megszorítás, az érzéstelenítő hatás elmúlásáig nem szabad enni, inni.

 • Print
 • Facebook
 • Twitter
 • PDF
 • RSS
 • Add to favorites